Eneco is er uitdrukkelijk voor iedereen

Onze klanten zijn divers. En dat zijn wijzelf, als medewerkers, natuurlijk ook. De kracht daarvan nog meer benutten, talenten nog beter tot bloei laten komen en vooral ook aandacht hebben voor elk mens in de organisatie, dat ieder zichzelf kan en mag zijn. Met die stevige ambitie startte Ignatia Mannoe een jaar geleden als programmamanager Diversiteit & Inclusiviteit (D&I) bij Eneco.

Making each other successful

D&I zien we niet als doel, maar als middel. Een middel om elkaar succesvoller te laten zijn. We dagen onze medewerkers uit: ga ermee aan de slag, heb het erover. En zet vooral door. Het is geen korte-termijnkunstje. Het is geen teamuitje. Nee, het is voor de lange termijn en deze reis is pas net begonnen.
We zijn een jaar op weg. En misschien is het mooiste wel dat we deze reis echt sámen maken. Hoe we dat doen?
Met quizzen, video’s, webinars en interessante sprekers, zoals op Diversity Day. We gebruiken Diversity Day als extra aanleiding om het over D&I te hebben. Medewerkers kunnen een eigen programma samenstellen, met inspirerende sprekers. Maar we gebruiken het ook als een moment voor reflectie, zo hebben we reflectiebordjes op de toiletten gehangen met prikkelende vragen. ‘Wat betekent diversiteit en inclusiviteit voor jou? Voel jij je voldoende gezien?
Een ander mooi voorbeeld is het webinar over ‘unconscious bias’ waarbij collega’s eerlijk het gesprek met elkaar zijn aangegaan. Om inclusief te zijn is het namelijk cruciaal dat je je bewust bent van je eigen vooroordelen. Die heeft iedereen, het is menselijk. Die openbarende en eerlijke gesprekken stimuleren we ook via Ice Breakers, een soort digitale speed dates. Elke medewerker wordt, wekelijks, tijdens een koffiepauze gekoppeld aan een willekeurige collega van een andere afdeling en uitgedaagd uit zijn of haar comfortzone te treden. Met als gevolg boeiende gesprekken en extra bewustwording dat we zo’n sterke organisatie zijn omdát we zoveel verschillende collega’s hebben.

Veilige plek

Jezelf laten zien kan spannend zijn, zeker als je dat niet gewend bent. Maar wat enorm helpt is weten dat het gewaardeerd wordt als je dit doet en dat je je werkomgeving als veilig ervaart. Tijdens een leiderschapsevenement over ‘social safety and inclusion’ voor alle bijna 300 leidinggevenden bespraken we de vraag: hoe kun je daar vanuit je rol als leidinggevende het maximale aan bijdragen? Deze vraag werd besproken door positieve ervaringen uit te wisselen en door met elkaar te praten over echte, actuele cases waarin medewerkers zich juist niet veilig voelden. ‘Wat doet dit met jou?’ vroegen we hen. ‘En wat kun jij doen om zoiets te voorkomen?’

Iedereen aan boord

D&I in ons DNA. Dat is waar we naartoe werken. Omdat diversiteit en inclusiviteit tot betere prestaties leidt en talenten meer worden benut. En omdat je tot betere besluiten komt als je vanuit verschillende invalshoeken naar opgaven kijkt. Waarom onze D&I-aanpak werkt? Omdat die echt gedragen wordt, organisatie breed. De Raad van Bestuur hecht veel waarde aan D&I, maar geeft ook toe het spannend te vinden. Het is een reis waarin ze groeien en uit hun comfortzone moeten komen. Maar het geldt ook voor onze medewerkers, in alle lagen en alle delen van onze organisatie. Zij laten ons bijvoorbeeld via Yammer weten hoe zij D&I bij Eneco ervaren. De belangrijkste reden waarom ik ervan overtuigd ben en ervaar dat D&I beklijft bij Eneco is dat het bij ons past. Eneco’s missie ‘duurzame energie van iedereen’ is niet uit de lucht komen vallen.
Echt inclusief en echt divers zijn betekent nogal wat! Daaruit vloeit bijvoorbeeld voort dat medewerkers zich meer uitgenodigd en uitgedaagd voelen om meer te doen met hun talenten en interesses. Met als gevolg: medewerkers die zich blijvend ontwikkelen en werk doen dat steeds beter bij ze past. En soms een op het oog verrassende overstap maken binnen het bedrijf. Ikzelf ben er een goed voorbeeld van. Naast mijn functie als internal auditor bij Eneco, heb ik de overstap gemaakt naar de functie van programmamanager D&I. Nu combineer ik beide functies. Deze afwisseling is erg uitdagend. Ik heb zelf ervaren hoe waardevol het is als een leidinggevende je met een open blik tegemoet treedt. Als hij of zij meedenkt over een functie die misschien nog beter past en waar je meer van jezelf kunt laten zien. En daardoor van nog grotere waarde voor Eneco kunt zijn. Die ervaring gun ik iedereen.

Een seintje als er vacatures zijn?